En månad har nu gått i pro-bono-erbjudandet med anledning av Corona, och så här i halvtid vill jag dela ett par av reflektionerna. Detta i överenskommelse med mina klienter och i gemensamt syfte att stärka ännu fler. Vi befinner oss på olika platser i förändringsresan som Covid-19 innebär, och du kan vara färsk som ledare eller erfaren, men förhoppningsvis dyker det upp något antingen bekräftande eller nytt.
”Ditt råd att på riktigt se alla medarbetare var ovärderligt. Det är dessutom lätt att glömma bort medarbetaren som inte har något ärende.”
Den här ledaren undrade ”men var ska jag börja, vad blir viktigast i ledarskapet på distans?” Jag rekommenderade att fokusera på medarbetarrelationen och förmedla ”Jag ser dig. Hur har du det?” snarare än det mer kontrollerande ”Vad gör du”, även om konkreta arbetsuppgifter också behöver uppmärksamhet och stöd. Dessutom tipsade jag om att låta mynt åka från ena fickan till den andra, för att ha koll på att varje enskild medarbetare får uppmärksamhet. Det skramlar lite men fyller sin funktion; många chefer har under åren återkopplat positivt till mig på detta busenkla. (Gem väger mindre!) Trick som detta är helt enkelt till för att hjälpa hjärnan.
”Jag har 25 direktrapporterande, hur ska jag kunna se alla?!”
Relevant invändning. Medarbetarna vet sannolikt hur många som rapporterar till dig. Var öppen med att den enskilda kontakten är en större utmaning än vanligt just nu. Bjud in dem till hur ni ska lösa detta, så blir det fler som tänker på lösningen. Dessutom bygger du växande och delaktiga medarbetare samtidigt som du förfinar ett kanske redan existerande arbetssätt. Då bygger du även för framtiden.
Ett medskick
• Vad skulle enkelt underlätta ditt ledarskap på distans just nu?
• Tänk igenom din grupp. Vilka behöver mer, vilka behöver mindre, och de som behöver minst, vad gör du för dem?
• Skapa en ”randig” kalender genom att bygga in pauser mellan möten. Kortare småpauser gör mer nytta än en enda lång.
Hör av dig om du behöver stöd eller vill dela med dig av vad som fungerar för dig.
PS. Om du har en stund över, ta del av min gamla kollega Anna Byströms råd i det här webinaret